Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2023 10:22 - Едно интересно мнение ...
Автор: getmans1 Категория: Политика   
Прочетен: 1882 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 18.03.2023 10:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  Путин е в ръцете на Си. Русия - в ръцете на Китай

                                   Това е за момента главното последствие за Кремъл

                                          от “специалната военна операция” в Украйна

Веселин Желев17 март 2023 г., 20:51 ч.
последна редакция 17 март 2023 г., 20:51 ч.

image Президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Дзинпин. Снимка EPA/БГНЕС

Вмомента не е най-важното дали Владимир Путин ще бъде арестуван и съден за военни престъпления. Повдигнатите му днес обвинения от Международния наказателен съд имат друг непосредствен ефект- те затварят пътя за свободния свят да преговаря за каквото и да било с руския лидер - той е заподозрян и издирван военнопрестъпник. С такива не се преговаря.

Оттук можем да си представим бъдещите намерения на западните разузнавания и дипломации. Днес за Путин настъпи началото на края на играта, поне в международен план.

Андрий Костин, главен прокурор на Украйна, обясни какво означава обвинението - Путин трябва да бъде арестуван във всяка страна извън Русия, която признава юрисдикцията на МНС (123 от 195 страни в света).

„И световните лидери ще помислят три пъти, преди да му подадат ръка или да седнат с него на масата за преговори. Светът получи сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност“, каза Костин.

Иска ли Русия да има президент, който не смее да си покаже носа зад граница? Не питам за простите мужици, а за олигарсите, които очакват да имат подкрепата на своята държава. Президентът на една от двете ядрени суперсили в света е в положението на бившия судански президент Омар Башир, свален от военен преврат. 

 

Иска ли руската дипломация такъв държавен глава? Искат ли го военните? И елитът на руската нация като цяло?

Очевидно китайският президент Си Цзинпин не се смущава от тези обвинения. Той ще отиде при Путин в Москва от 20 до 22 март, ще преговаря с него за Украйна, по въпроси на енергетиката и на военнотехническото сътрудничество и двамата ще обявят “нова ера” в двустранните отношения според днешното официално съобщение на Кремъл.

Смея да прогнозирам, че това ще е китайската ера на Русия.

Си не е най-добрият приятел на Путин. Си е единственият значим приятел на руския президент днес. Като изключим Александър Лукашенко, Башар Асад, Николас Мадуро и аятолах Али Хаменей. И плеяда средноазиатски лидери, чиито имена няма смисъл да се помнят. 

Си предлага мирен план, който би могъл да спести на Русия унизително поражение в Украйна и катастрофални за нея и за сегашното ѝ ръководство последствия. Си предлага алтернатива на ескалация на конфликта до ядреното копче. Си държи достъпа до единствения смислен експортен пазар на омаломощената от санкциите Русия. Си има оръжията и технологиите, от които Русия се нуждае “позарез” * на фронта в Украйна. Си предлага единственото видимо свидетелство, което Путин може да покаже у дома в подкрепа на международната си легитимност. 

Ако днес Си обърне гърба си на Путин, какво остава от руския лидер - издирван военнопрестъпник, изолиран от по-голямата част от света, с изтощена и деморализирана армия, остаряла и разнебитена икономика, апатично и бедно население, разчитащ само на нарастващата вътрешна репресия, за да задържи властта. 

Затова Путин не може да противоречи на Си. Той ще приема неговите предложения. Защото, ако се противи, тръгва по пътя на Слободан Милошевич, а Русия - по пътя на бивша Югославия. 

Си уверено преследва амбицията си Китай да участва в определянето на световния ред. Преди дни той успя да възстанови дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран. Сега посяга към по-голямото предизвикателство - Украйна. Ще спечели и ако постигне мир, и ако войната продължи. В първия случай ще му бъдат задължени Западът и Путин. Във втория - само Путин, но подозирам, че засега би му стигнала и тази награда. 

И Путин, подобно на Си, иска "многополюсен свят". Си обаче си представя Китай като по-главен полюс от Русия. Това отдавна е факт икономически. Сега е на път да стане и политически - благодарение на войната на Путин в Украйна.

_____________

* Спешно, неотложно (рус. разг.)




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Товарищи всех стран мира, совокупляйтесь!
18.03.2023 10:32
Не се казва кой отпред, кой отзад...
Скоро и нова държава Китаисия на картата.
цитирай
2. анонимен - Китай бавно и търпеливо чака пут...
18.03.2023 13:17
Китай бавно и търпеливо чака путинската кочина да се разпадне, а малоумните путиноиди вярват, че бил с путлер. Жълтите хлебарки ще изгризят путландия с върховен кеф.
цитирай
3. vmir - Хитрата сврака - с двата крака.
18.03.2023 15:57
Азийския съюз ще ощастливи рускините и ще спести на Европа много от присъствието им. Путлер ще се изравни по ръст със средния китаец и вече няма да е джудже. А между китайците бот Венцо ще се бара настоящий богатир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: getmans1
Категория: Политика
Прочетен: 6073775
Постинги: 2742
Коментари: 26497
Гласове: 9634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031